Cum setezi o campanie Google AdWords Search

Cum setezi o campanie Google AdWords Search

Când vrei să afișezi anunțul potrivit pentru audiența dorită, campaniile Google Adwords Search sunt cele mai eficiente modalități prin care poți face asta. Cu cât relevanța anunțului e mai mare, cu atât se măresc șansele de creștere a performanței și de accelerare a vânzărilor pentru business-ul de care te ocupi. Mai jos poti vedea cum poti seta o campanie de Search care să aducă rezultatele dorite!

Cum funcționează Google Adwords Search?
În cazul unei campanii de căutare în Adwords, anunțul tău apare deasupra sau sub rezultatele organice în motorul de căutare și pe alte site-uri din rețeaua Google, în momentul în care cineva caută termeni relevanți pentru cuvintele cheie folosite în campanii Search. In cazul in care cineva caută de exemplu “ televizor Samsung” pe Google, îi vor fi afișate anunțuri relevante pentru acea căutare.

Obiectivul campaniilor de Search e să determine audiența să facă o acțiune in functie de obiectivul final al campaniei (ex: click, vanzari,  apel telefonic, descărcare aplicație etc), si cel mai important lucru de mentionat este că plata se face la interacțiune nu la afișare, atunci când cineva a dat click pe anunțul Adwords Search, deci a ajuns pe site.

Este eficient să folosești campanii Search când dorești ca anunțurile să fie afișate persoanelor care caută produsul sau serviciul oferit de business-ul de care te ocupi. Mai mult decât atât promovarea prin campanii Google AdWords este  foarte importantă dacă ținem cont de faptul că 93% din experiențele online încep cu o căutare pe motorul de căutare Google.

Spre exemplu in cazul in care vorbim de un magazin online se pot crea grupuri pe categorii, subcategorii de produse sau pagini cu filtrele de căutare disponibile, având în vedere cui se adresează produsele disponibile la vânzare online. Iar apoi nucleul unei campanii de Search, aspectul de la care a plecat totul în Google Adwords e bazat pe cuvintele cheie!

Cum setezi campania Adwords Search?
O parte din obiectivele stategiei de business devin setările campaniei Adwords. Răspunde-ți la întrebările: cât ești dispus să investești zilnic sau lunar, ce urmărești să obții în campanie (trafic, mai multe comenzi, mai multe telefoane sau instalări de aplicație etc.). Setările campaniei determină performanța ei, dar la fel de important e să înțelegi preferințele, obiceiurile și interesele oamenilor pe care îi țintești în campanie.

Cum sa alegi cuvintele cheie potrivite pentru campania ta?

Alegerea cuvintelor influențează atât costul cât și succesul campaniei, determinate de abilitatea ta de a identifica intenția celor cărora te adresezi. Pentru a te asista în acest demers, Google îți oferă Google Keyword Planner – care îți permite să identifici cuvintele cheie cele mai căutate pe diferite subiecte, estimări de costuri sau nivelul competitiv. De cele mai multe ori, cuvintele cheie cu costuri mai mari tind să fie mai profitabile, fiind vorba de mai mulți advertiseri care licitează pe acele căutări, deci verticale de business mai dezvoltate.

Ce este foarte important este faptul ca trebuie să corelezi cuvintele cheie cu anunțurile create in grupurile de anunturi create. Dacă acel anunț răspunde tuturor cuvintelor cheie există relevanță, iar dacă nu, e nevoie de îmbunătățiri. Se pot muta cuvinte în alte grupuri sau se pot modifica anunțurile, având în vedere scorul de calitate (Quality Score), un aspect esențial ce determină performanța, format de relevanța dintre anunț, rata de click și pagina site-ului promovat (LandingPage).

Cele trei tipuri de potrivire ale cuvintelor folosite
E important să acorzi atenție tipului de cuvânt cheie dorit (Keywords Match Type), fiindcă precizia campaniei pleacă de la acest aspect. Cu “Exact match” anunțul tău e afișat în momentul în care cineva face o căutare folosind exact acea expresie sau cuvânt. În cazul variantei “Broad match” anunțul tău va apărea pentru o varietate mai mare de cuvinte decât Exact Match, alături de variații ale căutărilor folosite de oameni.

Cum sa scrii anunțurile cele mai relevante pentru Adwords Search?

A venit momentul creativ: scrierea anunțului, care cuprinde:
– primul titlu (maxim 30 de caractere) unde afișezi denumirea produsului sau serviciului;
– al doilea titlu din anunț (tot 30 de caractere maxim), descrii beneficii sau diferențe față de competiție;
– adresa URL vizibilă (15 caractere x 2), numele domeniului și a paginii din site;
– link-ul de destinație, pagina de detinație unde ajunge cel care a accesat anunțul;
– descrierea anunțului (maxim 80 de caractere), detaliezi anunțul și un îndemn la o acțiune.

Se recomandă folosirea cuvintelor cheie și în descrierea anunțului – asta îi crește relevanța, deci implicit rata de click. De asemenea, este indicat ca titlul anunțului să aibă legătură strânsă cu pagina de destinație, unde trimiți oamenii. Asta poate crește rata de click cu 35-40%.

De asmeenea, anunțurile însoțite de extensii (Ad Extensions) cresc performanța campaniilor, deoarece oamenii interesați primesc mai multe opțiuni pentru interacțiunea cu business-ul: pot apela direct numărul de telefon afișat, pot accesa alte pagini față de cea promovată, sau pot ajunge pe hartă la locul fizic unde e localizat business-ul.

Concluzii
Google Adwords este mai mult decât o platformă de advertising, e un canal de business. Nu există o strategie universal valabilă aplicată pentru orice cont Adwords sau pentru orice campanie de Search, pentru că fiecare business are propriile particularități, iar noi oamenii avem toți valori diferite. După ce ajungi să jonglezi cu setările campaniei de Search, creșterea rezultatelor e proporțională cu capacitatea de analiză și înțelegere a business-ului, a competiției, tendințele de pe piață și consum… orice aspect din comportamentul și alegerile oamenilor pe Google, care sunt într-o constantă dinamică.

Analiza si măsurarea rezultatelor e secretul succesului în gestionarea campanilor. Urmărește afișările și clickurile, rata de conversie și de abandon, vezi cum poți crește scorul de calitate al cuvintelor, de ce anumite anunțuri activează mai bine decât altele, vezi ce procent din căutări ai față de alți advertiseri și așa mai departe. Iar atunci când investiția în Adwords Search devine profitabilă nu te opri.